Grieks-Cyprioten verwerpen herenigingsplan
Foto: aaf
NICOSIA - De Griekse Cyprioten hebben zaterdag het VN-herenigingsplan verworpen. Van de Grieks-Cypriotische stemmers heeft 75,8 procent 'neen' aangestipt. Bij de Turks-Cyprioten heeft 64,9 procent 'ja' geantwoord. Dit blijkt uit de definitieve uitslagen. De Griekse zijde stipt aan dat dit geen einde is, dat men wel een oplossing wil, maar niet deze.
In het dubbel referendum, dat gescheiden werd georganiseerd in het zuidelijke (Griekse) en noordelijke (Turkse) deel van het eiland moesten de Cyprioten zich uitspreken over een herenigingsplan voorgesteld door secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.

Dat het Griekse deel tegen en het Turkse deel voor heeft gestemd, werd verwacht. Een verwerping door het Griekse deel betekent dat slechts de Griekse helft van het eiland op 1 mei toetreedt tot de Europese Unie.

De Grieks-Cypriotische president Tassos Papadopoulos zegt dat de uitslag van het referendum niet het einde is. In Athene wordt daaraan toegevoegd dat men zal blijven zoeken naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

De Turks-Cypriotische president Rauf Denktash zegt dat zijn doel bereikt is. Het overgrote deel van de Turks-Cyprioten zegt, met echo uit Ankara, dat de uitslag te betreuren is en dat de internationale gemeenschap een einde moet maken aan hun isolement.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig