De Britse krant The Guardian heeft gedetailleerde bewijzen dat Israël oorlogsmisdaden heeft gepleegd tijdens de recente militaire campagne in de Gazastrook. Daarmee worden de vermoedens van internationale hulporganisaties bevestigd. Israël ontkent de beschuldigingen. De krant heeft een maand lang onderzoek gevoerd naar de verantwoordelijkheid van Israël.
"Het grote aantal aanvallen, gepleegd door Israël, en het Gazaoffensief - van 27 december 2008 tot 18 januari 2009 - was een buitenproportioneel antwoord op de raketaanvallen van (onder andere) Hamas", menen mensenrechtenorganisaties. Meer dan 1.400 Palestijnen, onder wie meer dan 300 kinderen, werden tijdens de aanvallen gedood. Sinds 2002 zijn er 21 Israëlische doden gevallen door Hamasraketten. In totaal zijn er aan Israëlische kant 34 mensen gedood.

"Alleen een VN-onderzoek kan de medewerking van Israël verzekeren én het is het enige orgaan dat een vervolging kan instellen", zegt een afgevaardigde van Amnesty International. "Zonder een adequaat onderzoek is er geen afschrikmiddel. De boodschap blijft dezelfde: je mag misdaden van dit kaliber plegen, er zullen geen echte gevolgen zijn".

Jonge Palestijnen werden tijdens beschietingen of huiszoekingen als schild gebruikt, hulpverleners werden aangevallen en vermoord, Palestijnse ziekenhuizen werden vernield, ...

De Israëli’s verweren zich. Zo konden ze burgers en militairen niet van elkaar onderscheiden. Dat wordt door experts echter tegengesproken want "hun optische materiaal is goed genoeg om kledij te onderscheiden".

Israël waarschuwt ook voor de getuigenissen: "Deze personen worden bedreigd door Hamas. Zij kunnen niet vrij spreken uit vrees voor deze organisatie". Het Israëlische leger beklemtoont dat er momenteel nog een onderzoek loopt over de verantwoordelijkheid van het land bij de aanvallen op de ziekenhuizen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig