Er wordt gevreesd voor de levens van de achttien Oekraïners die sinds zaterdagavond voor de kust van Hongkong in een gezonken schip opgesloten zitten. Sterke stromingen in het gebied bemoeilijken de reddingsoperatie. Duikers rond het schip geven klopsignalen, maar van binnen uit komt geen antwoord meer.
De verwachte overlevingstijd bij een watertemperatuur van 17 graden op een diepte van 37 meter is ongeveer twaalf uur. De kans dat iemand van de opvarenden het ongeval nu nog overleeft is zeer gering, zei de Chinese reddingsdienst die Hongkong bijstaat bij de reddingswerkzaamheden.
Reddingswerkers proberen het gezonken schip naar minder diepe wateren te slepen om de werkzaamheden voort te zetten, maar het slechte zicht onder water en de positie van het schip -ondersteboven- bemoeilijken dat.
De tachtig meter lange Oekraïense sleepboot was met 25 man aan boord onderweg naar een olieveld ten zuiden van Hongkong, maar kreeg zaterdagavond laat een aanvaring met een onder Chinese vlag varend vrachtschip. Zes Oekraïners en een Chinees werden van de sleepboot gered. Alle opvarenden van het vrachtschip, dat nauwelijks schade ondervond, zijn in veiligheid gebracht.
In september 2003 had het Oekraïense schip enige tijd in Hongkong aan de ketting gelegen omdat de veiligheid aan boord niet in orde was. Of die problemen verholpen waren is onbekend.