OLYMPIA - Drie mannen hebben in het Griekse Olympia volgens verscheidene getuigen geprobeerd de ceremonie te verstoren van de ontsteking van de olympische vlam. De twee probeerden het podium op te klimmen tijdens de speech van Liu Qi, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Peking.
Voor ze werden weggebracht door de veiligheidsverantwoordelijken had één van de drie de tijd om een spandoek te ontvouwen met de woorden 'Boycot het land dat de rechten van de mens met de voeten treedt'. Een andere riep van achter de officiële tribune 'vrijheid, vrijheid".

Enkele duizenden personen woonden de ceremonie bij. Enkel officials, journalisten en mensen met een ticket hadden toegang tot deze strikt beveiligde ceremonie.

Het incident zelf was niet te zien op de Chinese televisie. De omroep zendt het verslag uit met een kleine vertraging. Tijdens het korte incident op Olympia zond de Chinese televisie direct archiefbeelden uit van de site op Olympia en van een olympische fakkel.

Rogge: 'Bedroefd' over incident

Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verklaart dat hij 'bedroefd' is dat dergelijke manifestaties gebeuren, maar dat ze toch tenminste 'niet gewelddadig' waren.

Traditie

Op de site van Olympia werden van 776 v.C. tot de vierde eeuw n.C. de antieke Olympische Spelen gehouden. Sinds 1936 wordt er telkens de vlam van zowel de Zomer- als de Winterspelen ontstoken.

Dankzij het gunstige weer kon de vlam ontstoken worden met behulp van een parabolische spiegel, die, zoals de traditie het wil, de zonnestralen opving.

De vlam werd ontstoken door een Griekse actrice, die de rol speelde van grootpriesteres, omringd door danseressen en in een op een antieke ceremonie geïnspireerde choreografie.