Kartel CD&V/N-VA ontstemd na uitspraken Reynders
BRUSSEL- Het Vlaams kartel CD&V/N-VA is boos op vicepremier Didier Reynders omdat die een grote staatshervorming op de lange baan wil schuiven. Dat meldt de VRT. Reynders zei gisteren in een RTBF-programma dat er nog drie jaar tijd is voor een grote staatshervorming.
N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet alleen maar onwil en kwade trouw bij de MR, maar is niet van plan de samenwerking met CD&V te laten opblazen.

Volgens De Wever zijn de Franstaligen al maanden bezig met een spelletje om de Vlamingen uit te roken en alles uit te stellen.

'Provocatie'

'Nu ze een akkoord hebben gesloten om tegen juli de zaken te regelen, wat toch zwart op wit staat, beginnen ze dat al in twijfel te trekken de dag na de regeerverklaring. Tegen deze zomer denk ik dat men opnieuw zal proberen het kartel uit elkaar te krijgen en een stokje te steken voor de staatshervorming. Misschien ben ik te pessimistisch. We zullen alleszins er alles aan doen om het niet zover te laten komen', besluit hij.

De Wever zegt dat hij de regering toch een kans gegeven heeft omdat er geen alternatief is. Volgens hem ligt het er vingerdik op dat het om een provocatie gaat om het kartel CD&V/N-VA uit elkaar te spelen.

CD&V: 'Uitspraken gaan in tegen gemaakte afspraken'

CD&V herhaalt dat er tegen half juli een stevig akkoord moet zijn over een tweede pakket van de staatshervorming.

'Gisteren werd de indruk gewekt dat er geen duidelijkheid is over de timing van de staatshervorming. Die timing is nochtans erg duidelijk vastgelegd en bevestigd in het regeerakkoord', zeggen de christendemocraten.

D&V zal waken over de correcte uitvoering van het regeerakkoord in al zijn onderdelen en verwacht van zijn coalitiepartners hetzelfde, klinkt de partij.