Spanje en Mauritanië houden illegalen tegen
Foto: AFP/Belga
NOUAKCHOTT - Spaanse militairen helpen Mauritanië bij de bouw van een uitzetcentrum waar illegale migranten die op weg waren naar Europa kunnen worden vastgezet voordat ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat heeft de Mauritaanse politie bekendgemaakt.
Het uitzetcentrum - een school die wordt omgebouwd tot opvangkamp - komt in Nouadhibou, een kustplaats in het noorden van het land. Nouadhibou werd de voorbije maanden overspoeld met illegale migranten uit andere West-Afrikaanse landen die proberen naar de Canarische Eilanden, en dus Spaans grondgebied te komen. Ze hopen een nieuw leven in een EU-land te kunnen opbouwen.

Volgens de Mauritaanse Rode Halvemaan zijn de afgelopen vier maanden alleen al meer dan duizend illegalen onderweg naar de Canarische Eilanden verdronken. Mauritanië heeft het Westen, en vooral Spanje, opgeroepen te helpen de toeloop van illegalen te stuiten. In 2005 arresteerden de Mauritaanse autoriteiten 3.900 migranten en dit jaar zijn er al 1.200 aangehouden.