BRUSSEL - In navolging van de Franse wetgever wil Spirit dat muziek die via het internet verkocht wordt op alle platforms kan worden afgespeeld. Kamerleden Geert Lambert, Koen T’Sijen en Bart Caron dienen een wetsvoorstel in dat internetverkopers van muziek en beeld oplegt muziek in alle gangbare softwareformaten aan te bieden.
Ze zijn ook verplicht gratis een conversieprogramma zonder kwaliteitsverlies aan te bieden. Wie nu liedjes koop via iTunes van Apple, kan die niet afspelen op een andere muziekspeler van bijvoorbeeld Sony, Microsoft of Real One.

,,Deze praktijken hebben enkel tot doel de muziekliefhebber/consument aan één merk te binden voor zowel afspeelsoftware, de muziek zelf en soms ook de hardware'', zeggen de drie volksvertegenwoordigers. Wat Apple doet is volgens hen niet alleen verboden koppelverkoop, het is bovendien niet gerieflijk voor de consument en is op termijn nadelig voor de muziekindustrie, stellen ze.

Daarom hebben ze een een wetsvoorstel ingediend dat internetverkopers van muziek en beeld oplegt muziek in alle gangbare softwareformaten. De tekst verplicht hen ook een gratis softwareprogramma aan te bieden dat muziek zonder kwaliteitsverlies kan converteren naar het geschikte formaat zoals MP3, AAC (bekend van iPod), ATRAC3 (Sony), WAV of WMA (Windows).