Gehandicapten willen 700 nieuwe PAB’ers van Leterme
Foto: Photo News
BRUSSEL - Vertegenwoordigers van Vlaamse gehandicaptenverenigingen hebben aan Vlaams minister-president Yves Leterme een petitie met 5.123 handtekeningen overhandigd. Daarin vragen ze voor 2006 en de komende drie jaren een uitbreiding met telkens zevenhonderd nieuwe PAB’ers (Persoonlijk Assistentiebudget).
PAB’s laten mensen met een handicap toe thuis ondersteuning en zorg te krijgen, zodat ze niet meer naar een instelling moeten. De kost van deze uitbreiding bedraagt jaarlijks 17,5 miljoen euro. Het systeem bestaat vijf jaar.

Vlaanderen telt nu ongeveer duizend toegekende PAB’ers. Begin dit jaar was er echter een wachtlijst van drieduizend personen. Met gemiddeld twee tot drie assistentiejobs per invalide, kan het opzet voor die drieduizend wachtenden negenduizend jobs creëeren, argumenteerden de actievoerders.

Na een onderhoud in zijn ambtswoning beloofde minister-president Leterme dat er PAB’ers ,,zullen bijkomen. Hoeveel en op welk moment, kan ik niet zeggen. Ik ga geen wonderen beloven’’, zei Leterme.