MIAMI - Christophe Rochus (ATP 50) neemt het in de tweede ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Miami (3,45 miljoen dollar) op tegen de Duitser Bjorn Phau (ATP 72). Rochus zou het aanvankelijk opnemen tegen de Amerikaan Andre Agassi (ATP 10), maar die gaf forfait voor de partij. Phau werd daarop opgevist als lucky loser. Agassi was vrijgesteld in de eerste ronde. Rochus speelde al één keer eerder tegen Phau en won toen in twee sets.
De 35-jarige Agassi, die vorig jaar nog de finale speelde op de US Open, won het toernooi van Miami al zes keer (1990, 1995, 1996, 2001, 2002 en 2003). Op een persconferentie later vandaag, zal de gewezen nummer één van de wereld meer uitleg geven over zijn forfait.

,,Hetzelfde liedje als altijd'', stak de 35-jarige veteraan van wal. ,,Mijn rug zorgt opnieuw voor problemen. Ik wissel de goede dagen af met slechte. Dit was een slechte. Ik kon vandaag op training niet goed draaien en kreeg last van spasmen. Spelen ging echt niet'', aldus Agassi, wiens plaats wordt ingenomen door de Duitse Lucky Loser Bjorn Phau.

,,Ik zie wel hoe het verder gaat. Op dit moment zie ik de toekomst nogal zwart. Ik wil opnieuw spelen. Maar dan niet spelen om te spelen, maar om te winnen'', ging Agassi verder. Hij gaf aan dat een afscheid evenwel tot de mogelijkheden behoort. Agassi, die vorig jaar nog de finale speelde op de US Open, won het toernooi van Miami al zes keer (1990, 1995, 1996, 2001, 2002 en 2003). Sinds de bewuste US Open speelde Agassi nog maar heel weinig. Eind vorig seizoen weigerde hij op de Masters in Shanghai nog verder te spelen, nadat hij zijn eerste wedstrijd had verloren. Hij kloeg toen over pijn aan zijn linkerenkel. Dit jaar speelde hij nog maar drie toernooien, één keer haalde hij de kwartfinales (Delray Beach). In Indian Wells werd hij vorige week in de derde ronde uitgeschakeld door de Duitser Tommy Haas.

In Indian Wells had de winnaar van Roland Garros 1999 gezegd dat hij na het toernooi van Miami een lange pauze zou inbouwen. Het gravelseizoen zou hij links laten liggen.

Voor de organisatoren in Miami is het forfait van Agassi alweer een streep door de rekening. Eerder gaven ook de zusjes Williams en Lindsay Davenport al forfait.