MOSKOU - Rusland zal geen oplossing van het westen over het nucleaire dossier van Iran aanvaarden die ,,achter de rug’’ van Moskou wordt genomen. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Lavrov gaf commentaar op een bericht in de Britse krant The Times van woensdag dat gewag maakte van ,,geheime’’ onderhandelingen van Groot-Brittannië met de andere westerse landen over de kwestie Iran.

John Sawers, de politiek directeur van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, zou op 16 maart een brief geschreven hebben naar zijn Amerikaanse, Franse en Duitse ambtgenoten. Daarin is volgens The Times sprake van een VN-resolutie die sancties en zelfs het gebruik van geweld mogelijk maakt tegen Iran als Teheran weigert een einde te maken aan zijn betwiste nucleaire activiteiten.

,,Ik betwijfel dat we een voorstel zouden aanvaarden dat achter onze rug tot stand gekomen is en ons vervolgens zou worden voorgesteld als de enige mogelijke uitweg’’, zei Lavrov. Hij herinnerde eraan dat er de laatste maanden gezocht is naar een ,,gemeenschappelijke strategie’’ om de kwestie Iran te regelen.

Lavrov zal ook opheldering vragen van zijn westerse collega’s. Als het bericht in The Times waar is, ,,dan zullen we zeer ernstig over deze situatie praten’’, aldus de Russische buitenlandminister.