Overleg bonden en Franse premier levert niets op
Premier de Villepin zat vandaag aan tafel met vertegenwoordigers van de vakbonden. Foto: Reuters
PARIJS - De bonden die vandaag met de Franse premier Dominique de Villepin hebben onderhandeld over hun eis om het fel omstreden banenplan in te trekken, hebben geen doorbraak bereikt. ,,We staat tegenover een muur’’, zei vakbondsleider François Chérèque na afloop van het gesprek met de premier, dat een uur en een kwartier duurde.

De Villepin en de bonden kwamen enkel overeen dat de premier morgen nog zal spreken met vertegenwoordigers van jongerenorganisaties. Verdere onderhandelingen met de vakbonden staan niet op het programma en de vakbondsleiders zeiden dat een voor dinsdag geplande staking doorgaat.

De harde positie van de Villepin zal het geweld in Frankrijk waarschijnlijk nog aanwakkeren. President Jacques Chirac schaarde zich vandaag, op de Europese top in Brussel, achter zijn eerste minister. ,,De wet is gestemd en zal worden uitgevoerd'', verzekerde hij.

Er wordt al weken geprotesteerd tegen het omstreden banenplan, dat het werkgevers mogelijk maakt jongeren tot 26 jaar in de eerste twee jaar van hun dienstverband zonder opgave van redenen te ontslaan. Steeds vaker lopen de demonstraties uit op rellen. Daarbij zijn sinds het uitbreken van de rellen al meer dan vierhonderd agenten gewond geraakt en meer dan 1.400 betogers werden aangehouden. Een demonstrant die zaterdag in Parijs gewond raakte, ligt in coma.

Veel onderwijsinstellingen hebben uit protest tegen het plan hun deuren gesloten en voor 28 maart is een algemene staking uitgeroepen.