Uitvinder knipperend mistlicht krijgt boete
Foto: rr
ANTWERPEN - Een Antwerpse politierechter heeft de Nederlander Ferdie Gerlo (62) vandaag veroordeeld tot een boete van 55 euro. De man reed rond met een mistlicht dat knippert als je remt. Hij hoopte van de rechter toestemming te krijgen om zijn uitvinding te gebruiken, maar die was daar niet toe geneigd.
,,Het door beklaagde ontwikkelde systeem is niet in overeenstemming met de bepalingen van het Verdrag inzake het wegverkeer, noch met de terzake geldende Europese richtlijn, noch met de bepalingen van het KB van 15 maart 1968'', oordeelde de rechter in zijn vonnis. Ferdie Gerlo uit Krimpen aan den Yssel had zich vorig jaar met opzet laten bekeuren om voor de politierechter te kunnen komen.

Hij vecht al veertien jaar voor zijn knipperend mistlicht. Alles begon met een kettingbotsing waar hij in 1991 bij betrokken raakte. ,,Er hing toen een hele dichte mist. Ik was zo gefocust op de mistlichten van mijn voorligger, dat ik zijn stoplichten niet eens had zien oplichten'', had hij aan de politierechter verklaard. De beklaagde kwam daarom op het lumineuze idee om zijn mistlicht, de krachtigste lamp van een auto, te laten knipperen.

Geen bezwaar in Nederland

,,Als het mistlicht niet aan staat, knippert het alleen wanneer je hard remt. Als het daarentegen wel is aangezet, begint het al te knipperen wanneer je zachtjes remt'', legde de beklaagde uit. Hij beweerde dat een rechter in Nederland al geoordeeld had dat er geen bezwaar was om auto’s met zijn systeem te laten rondrijden.

Om te bewijzen dat hij de waarheid sprak, had de beklaagde tijdens de behandeling van zijn zaak een tv-monitor meegesleurd. Daarop toonde hij beelden van de uitspraak, met bijbehorende achtergrondmuziek. Gerlo gaf ruiterlijk toe dat hij hoopte dat ook de Antwerpse rechter hem toestemming zou geven om zijn uitvinding te gebruiken.

,,Mijn mistlicht kan levens redden. Aanrijdingen gebeuren doorgaans omdat we te laat reageren. En we reageren te laat, omdat we te laat gewaarschuwd worden. In België vielen er in tien jaar meer dan 19.000 doden en zwaargewonden bij kop-staartaanrijdingen'', bepleitte Gerlo zijn zaak.

De man heeft ook al een patent aangevraagd voor één onderdeel van het apparaat en gaf grif toe dat hij naast het redden van mensenlevens ook geld wilde slaan uit zijn uitvinding.