Di Rupo blij met roze trein
Foto: belga
BRUSSEL - De NMBS heeft een trein volledig in het roze geverfd ter ere van de Italiaanse wielerwedstrijd Giro die dit jaar in België start. Het treinstel werd gisteren in Brussel-Zuid verwelkomd door politici en wielericonen.
De roze trein zal België doorkruisen vanaf vandaag/vrijdag tot 28 mei. Hij symboliseert de bekende roze leiderstrui van de Giro. Er werd gekozen voor een trein als symbool omdat het zestig jaar geleden is dat de eerste Italiaanse mijnwerkers met de trein in België arriveerden. Het is bovendien net vijftig jaar geleden dat dat veel Italianen omkwamen bij de mijnramp in Marcinelle.

De roze trein werd op gejuich onthaald door een hele rist beroemdheden. Onder meer wielerlegenden Eddy Merckx en Pino Cerami tekenden present in het Zuidstation. De politieke wereld werd vertegenwoordigd door de minister-president van Wallonnië, Elio Di Rupo, en staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens.

Vier etappes in België

België ontvangt dit jaar vier etappes van de Giro. ,,Het is van 1973 geleden dat de Giro nog in België kwam'', zei Eddy Merckx. ,,Dat roept enkele mooie herinneringen bij me op, want ik heb negen jaar gereden voor Italiaanse ploegen''.

,,Die roze wagons zijn een fantastisch idee, omdat de foto’s ervan de wereld zullen rondgaan'', zei Elio Di Rupo. Zijn grootvader kwam zelf per trein naar België als mijnwerker. De NMBS kondigde aan dat ze tijdens de doortocht van de Giro in België tickets zullen aanbieden voor 8 euro. Voor dat bedrag kunnen de reizigers naar eender welke gemeente rijden waar de wielerwedstrijd passeert, en terug.

,,De NMBS hoopt tussen 6 en 9 mei enkele tienduizenden supporters naar de Giro te kunnen voeren'', zei de gedelegeerd bestuurder van de NMBS Marc Descheemaeker. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te vermelden dat de NMBS 173 miljoen reizigers vervoerde in 2005. De Giro doet op 6, 7, 8 en 9 mei de vijf Waalse provincies aan. Nooit eerder verbleef de wielerwedstrijd zo lang buiten Italië.