BRUSSEL - De zeventien informatiezuilen in en van het Brussels gewest tellen maandelijks zo’n 20.000 gebruikers. De surfers zijn de Brusselaars zelf en toeristen. De meest geraadpleegde informatie is het weer, gratis e-mail, de dienstregelingen van het openbaar vervoer en jobaanbiedingen. Dat meldt de Brusselse minister Guy Vanhengel.
Vanhengel hoopt op termijn zowel het aantal zuilen uit te breiden als de inhoud ervan. ,,Ik heb aan het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest gevraagd om de werkaanbiedingen van de VDAB toe te voegen. En verder zullen we uitbreiden met e-governmentdiensten, op basis van de elektronische identiteitskaart.''

Volgens Vanhengel krijgt ook de privésector de gelegenheid om diensten aan te bieden. ,,Zo is bijvoorbeeld Cambio geïnteresseerd om mensen via het kanaal een huurauto te laten reserveren. Kranten zouden er ook hun nieuwsberichten kunnen aanbieden. Nu loopt er een proefproject met de krant Le Soir.'' Voor verdere uitbreiding wacht minister Vanhengel nog op een aantal technische aanpassingen, omdat de toestellen nog kinderziekten hebben. Zo laat de Wifidienst het wel eens afweten, want in principe moet de bezitter van een draagbare computer in de buurt van de zuilen ook gratis op het internet kunnen surfen. De zuil functioneert namelijk ook als hot spot.

De zuilen staan op drukbezochte winkelstraten en pleinen, (zoals City 2 en de Naamse Poort) maar ook in de zogenaamde armere gemeenten, zoals Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg. De installatie en het onderhoud van de 17 operationele zuilen en vijf nieuw bestelde exemplaren hebben het gewest tot nu toe 1,7 miljoen euro gekost.