Abbas wil persoonlijk onderhandelen met Israël
Mahmud Abbas Foto: afp
TEL AVIV - Het Israëlisch-Palestijns conflict kan binnen een jaar afgelopen zijn. Dat zegt de Palestijnse president Mahmud Abbas in de Israëlische krant Ha’aretz.
In de week voor de Israëlische verkiezingen vroeg Abbas de toekomstige regering om met hem te onderhandelen in geheime gesprekken. Abbas wil daarmee de Hamaspartij, die de parlementsverkiezingen won, even buiten spel zetten. ,,Ik heb Israël en Amerika voorgesteld rond de tafel te gaan zitten en te overleggen zonder dat alle blikken op ons zijn gericht’’, verklaarde Abbas in Ha’aretz. ,,Ik ben er van overtuigd dat we dan binnen het jaar een overeenkomst kunnen tekenen.’’

Abbas riep Israël ook op om Hamas tijd te gunnen. De Palestijnse president heeft er vertrouwen in dat de partij minder extreem uit de hoek zal komen in de regering dan in de oppositie.

Ondertussen verkeert de Israëlische politie in de hoogste staat van paraatheid in de aanloop naar de verkiezingen van dinsdag. De Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook worden volledig afgesloten tot na de stembusgang. Alle Palestijnen worden tegengehouden aan de checkpoints.