,,Moord ouders Koerdische activist is politieke moord’’
Fatim en Ferho Akgül Foto: rr
BRUSSEL - ,,De moord op Fatim en Ferho Akgül, de ouders van de voorzitter van het Koerdisch Instituut in België Derwish Ferho, was een politieke moord.’’ Dat zegt Jan Béghin, Brussels parlementslid voor SP.A-Spirit en ondervoorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (RVG). Béghin trok recent met een delegatie naar Turkije om er ter plaatse poolshoogte te nemen.
Fatim en Ferho Akgül werden op 2 maart in het Turkse dorpje Dogançay vermoord door onbekenden. Hun zonen Derwish en Medeni zijn politieke vluchtelingen en wonen in België. Derwish Ferho denkt dat de moord het werk is van doodseskaders van de Turkse staat en lokale veiligheidsdiensten. De Turkse autoriteiten zouden geëist hebben dat hij en zijn broer stopten met hun ,,anti-Turkse activiteiten’’.

Béghin ging ter plaatse, samen met Brussels parlementslid Céline Delforge (Ecolo). Ze bezochten het dorpje en hadden er een onderhoud met verschillende betrokkenen. Na het bezoek besloot Béghin ,,dat er geen twijfel bestaat dat het om een politieke moord gaat’’.

Volgens Béghin blijkt dat onder meer uit de angst van de mensen in het dorp. ,,Bij onze aankomst haastte iedereen zich het huis in. Niemand wilde met ons praten, de mensen waren doodsbang.’’ Ook het feit dat de afgelopen jaren al zeven dorpsbewoners zijn vermoord en er niks gestolen is bij het bejaarde echtpaar, duiden volgens de parlementariër op een politieke moord.

Hij twijfelt er aan of het Turkse gerecht de zaak wel grondig zal onderzoeken. Voor Turkije kan toetreden tot de Europese Unie, moet er volgens hem dan ook nagegaan worden of het land de regels van de democratie en mensenrechten wel respecteert. ,,Ik vind het verbijsterend dat er zo weinig politici op Europees niveau hun nek willen uitsteken voor een zaak als deze’’, besluit Béghin.