MOGADISHU/NAIROBI - De speciale gezant van de Verenigde Naties in Somalië heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Duizenden mensen zijn al weggevlucht uit de Somalische hoofdstad Mogadishu. De zware gevechten tussen elkaar bestrijdende milities, die vandaag voor de derde opeenvolgende dag plaatsvinden, hebben zeker al aan zestig mensen het leven gekost.
,,Ik dring er bij alle partijen op aan na te denken over de doden, gewonden en anderen die lijden onder het aanhoudende geweld. Ik roep ook op de wapens te doen zwijgen’’, verklaarde François Lonseny Fall.

Fall wil dat de strijdende partijen in de zuidelijke stad Baidoa rond de tafel gaan zitten. In die stad houdt het overgangsbewind zijn eerste parlementszitting.

De nieuwe uitbraak van geweld tussen milities van Abukar Omar Addan en van Bashir Rage Shirar, volgt op vier dagen van gevechten vorige maand. Aanleiding zou een betwisting over grond zijn.

Veel Somaliërs zeggen dat de gevechten over de controle van de hoofdstad Mogadishu leiden tot een grotere invloed van de islamitische rechtbanken, in een stad die door rivaliserende krijgsheren wordt gecontroleerd.

Sinds de val van dictator Siad Barre in 1992 is er geen centraal functionerende regering meer. De overgangsregering is opgesplitst. Een deel zit in de hoofdstad Mogadishu en een ander deel in de stad Jowhar.