CHARLEROI - Het bedrijf Glaverbel Coating uit Lodelinsart, dat actief is op de markt van de grote bouwwerken, wil stoppen met de verlieslatende productie van dubbele beglazing. Het gaat zich enkel nog toeleggen op het vacuüm aanbrengen van zonwerende coatings, zo werd vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd.
Als gevolg van de beslissing verdwijnen bijna de helft van de arbeidsplaatsen in Lodelinsart: 86 van de 178 werknemers verliezen hun job. Na de aankondiging besliste het personeel het werk neer te leggen

De directie wijst voor haar beslissing op het feit dat de concurrentie de laatste jaren sterk is toegenomen op de wereldmarkt van grote bouwprojecten, en dat als gevolg daarvan de prijzen blijven dalen. De activiteit dubbele beglazing was zwaar verlieslatend, ondanks reeds een eerste herstructurering in 2004. Er lijkt niet onmiddellijk een herstel in zicht, en dus besliste de directie om deze activiteit stop te zetten.

Inzake gecoat glas, een toekomstgerichte markt volgens Glaverbel, heeft het glasbedrijf een voorsprong op de concurrentie. In deze activiteit werd al 35 miljoen euro geïnvesteerd voor de installatie van een ,,unieke'' magnetron. Ook in de toekomst belooft Glaverbel nog meer inspanningen te doen inzake gecoat glas, zowel op commercieel vlak als inzake onderzoek en ontwikkeling.

Na afloop van de bijzondere ondernemingsraad waar het stopzetten van de activiteit dubbele beglazing werd bekendgemaakt, beslisten de arbeiders om voor 24 uur het werk neer te leggen. Maandag zou het werk opnieuw normaal hervatten.

Omdat het gaat om een collectieve herstructurering, geldt de wet-Renault. De vakbonden zullen met de directie onderhandelen over een sociaal plan voor de getroffen werknemers. De christelijke vakbond hoopt dat verschillende onder hen in andere fabrieken van de groep kunnen tewerkgesteld worden.

Volgende vrijdag is er een nieuwe ontmoeting met de directie gepland. De andere sites van Glaverbel in de regio zijn niet getroffen door de staking vrijdag.