Zeven minderjarige jongens zijn opgepakt voor het opzettelijk mishandelen van een motorisch gehandicapte jongen in Antwerpen. Een van de jongens zou de geweldpleging gefilmd hebben met zijn gsm. De aanleiding zou volgens de verdachten zijn dat het slachtoffer een ’klikspaan’ was.

De 15-jarige jongen, die voor 66 procent motorisch gehandicapt is, was omstreeks 16 uur van het Sint-Norbertusinstituut op de Amerikalei op weg naar huis. Ter hoogte van broodjeszaak Panos zou hij een eerste keer door de jongeren belaagd zijn. Van de zeven aanvallers zaten er vier in zijn klas, de andere drie zijn schoolgenoten.

Na de eerste stampen vluchtte het slachtoffer terug in de richting van de school. Hij kreeg vervolgens een jas over zijn hoofd en werd zwaar geslagen en gestampt. De jongen geraakte nog op eigen houtje thuis en werd door zijn moeder onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hij levensgevaarlijke verwondingen had opgelopen. De jongen is inmiddels terug thuis.

De school leverde alle medewerking aan het onderzoek, waardoor donderdag de geïdentificeedrde verdachten op school konden worden opgehaald. Alle zeven zijn vrijdagmorgen voor de jeugdrechter geleid. Of ze al dan niet worden aangehouden zal later op de dag blijken, net als de sancties.

Gefilmd met gsm

De aanleiding zou volgens de verdachten zijn dat het slachtoffer een ’klikspaan’ was en naar aanleiding van een eerder incident die bewuste donderdag vies gekeken zou hebben.

Het parket beschikt ook over aanwijzigingen dat de geweldpleging door een van de jongens gefilmd werd met een gsm. Een andere verdachte zou op diezelfde gsm al gelijkaardige filmpjes gezien hebben. Het parket sluit dus niet uit dat er reeds gelijkaardige feiten werden gepleegd.

Dit lijkt te wijzen in de richting van het happy slapping. Dat fenomeen, waarbij groepen jongeren filmen hoe ze een argeloze voorbijganger zonder reden in elkaar slaan, ontstond in het Verenigd Koninkrijk en lijkt de laatste tijd aan een internationale opmars bezig.