BRUSSEL - Het buitenlandse beleid van Washingon, in het bijzonder dat in het Midden-Oosten, wordt al decennialang gemanipuleerd door de joodse lobby in de VS. Vaak gaat dat beleid tegen de eigen Amerikaanse belangen in. Dat is de teneur van een recente studie van twee eminente Amerikaanse professoren.

Sinds de Zesdaagse Oorlog steunden de VS Israël al voor 140 miljard dollar.

De 83 bladzijden tellende paper "The Israel lobby and U.S. Foreign Policy" is geschreven door John Meirsheimer van de Universiteit van Chicago en Stephen Walt van de John F Kennedy School of Government van de Universiteit van Harvard. Zij brengen geen nieuwe feiten, maar bundelen bestaande gegevens.

De belangrijkste these van Meirsheimer en Walt is dat de VS zich in eigen vlees snijden met hun onvoorwaardelijke steun voor Israël. De Amerikaans-Israëlische band, aldus de auteurs, wordt vaak verklaard vanuit een gemeenschappelijke bedreiging door de terreur, maar de causale band is omgekeerd: ,,De VS hebben vooral een probleem met het terrorisme omdat ze zo nauw met Israël verbonden zijn, en niet omgekeerd.''

Bovendien zetten de VS volgens de auteurs een stevige rem op het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en besmeuren zij hun reputatie door stilzwijgend in te stemmen met de Joodse kolonisering van de Westelijke Jordaanoever.

De reden van het sterke pro-Israëlische beleid vinden de onderzoekers in de macht van joods-Amerikaanse lobbygroepen. Die beïnvloeden zowel Republikeinse als Democratische politici, media en denktanks.