Merck ziet af van overname Schering
BERLIJN - Het Duitse farmaconcern Merck ziet af van de overname van zijn Berlijnse concurrent Schering. Merck nam de beslissing nadat sectorgenoot Bayer een hoger bod deed op Schering. De directie van Schering kan zich ook beter vinden in het bod van Bayer, ook al lopen daarbij 6.000 banen gevaar.
Volgens Merck is die hogere prijs van Bayer ,,niet gerechtvaardigd'' en zal het concern daarom geen nog hoger bod doen. Eerder had Merck Schering 77 euro per aandeel aangeboden of 14,6 miljard euro in totaal. Bayer ging daarover met een bod van 86 euro per aandeel of een totaalbedrag van 16,3 miljard euro.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet intussen al weten dat zij geen commentaar wil geven op de overname. ,,Het is beter om dergelijke zaken aan de deskundigen over te laten'', aldus Merkel.

Eerder op de dag liet Schering al weten dat het meer achter het bod van Bayer dan dat van Merck stond. ,,Het bod betekent een nieuwe kans voor het bedrijf", aldus Hubertus Erlen, ceo van Schering''.

Maar een overname door Bayer brengt mogelijk wel het verlies van 6.000 banen met zich. Dat liet Bayertopman Werner Wenning vrijdag weten. Dat komt overeen met 5 procent van het personeel van beide concerns samen. Concretere informatie over het banenverlies was vrijdag nog niet bekend.

Schering is de grootste fabrikant ter wereld van anti-conceptiepillen. Het bedrijf zou vooral gegeerd zijn voor zijn divisie voor kankerbehandeling en telt 25.000 werknemers. De farmadivisie van Bayer, die vooral sterk staat op het stuk van anti-cholesterolmiddelen, heeft ongeveer 34.000 mensen in dienst.

Bayer verwacht dat de overname besparingen oplevert van jaarlijks 700 miljoen euro. De kosten van de integratie worden geraamd op ongeveer 1 miljard euro.