Zuid-Korea krijgt mogelijk vrouwelijke premier
Han Myung-sook Foto: reuters
SEOUL - De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun heeft vandaag oud-minister van milieu Han Myung-sook voorgedragen voor het premierschap. Als het parlement met de benoeming akkoord gaat, wordt zij de eerste vrouwelijke premier van het land. In Zuid-Korea is de premier vooral verantwoordelijk voor binnenlandse aangelegenheden.
De president liet in een communiqué weten dat hij verwacht dat Han belangrijke staatszaken op een stabiele manier kan oplossen ,,door zacht leiderschap en krachtige beleidsuitvoering''. Haar voorganger, Lee Hae-chan, moest vorige week aftreden omdat hij liever ging golfen dan een oplossing te zoeken voor een spoorwegstaking op 1 maart, een nationale feestdag.

Het is niet voor het eerst dat een vrouw in Zuid-Korea wordt voorgedragen als premier. In 2002 zag Chang Sang haar benoeming echter stranden op een onjuiste voorstelling van haar academische achtergrond en betrokkenheid bij vastgoedspeculaties.

Belangrijker

Han was eerder ook minister van Emancipatie en Gezinszaken onder de voorganger van Roh, Kim Dae-jung. Het premierschap was in Zuid-Korea voorheen een voornamelijk ceremoniële functie, maar de post is belangrijker geworden doordat Roh een groot deel van zijn macht over Binnenlandse Zaken aan de premier heeft gedelegeerd.

De populariteit van Roh zelf is naar een dieptepunt gezakt. Hij is in 2003 gekozen en mag volgens de grondwet maar één termijn van vijf jaar vervullen. Onlangs liet hij doorschemeren dat vijf jaar misschien ,,iets te lang'' is voor een president.