Libische leider verdedigt totalitaire regimes in Midden-Oosten
Foto: epa
NEW YORK - De Libische leider Moammar Gadhafi heeft gisteren uitgehaald naar de ,,achterlijke'' politiek-maatschappelijke situatie in het Midden-Oosten en totalitaire regimes in de regio verdedigd. Volgens de Libische leider zijn sterke mannen in het Midden-Oosten nodig omdat de oppositie niet zoals in het Westen beschaafd in gaat tegen de regering, maar te werk gaat met ,,bommen en moordpartijen.''
Gadhafi verzorgde met een videoverbinding een bijdrage aan een Amerikaans-Libisch congres aan de Columbia Universiteit in New York. Aan de bijeenkomst deden een groot aantal Arabisten, islamdeskundigen en politicologen mee uit de VS, Libië en andere Arabische landen.

Gadhafi, die de afgelopen jaren probeert de betrekkingen tussen zijn eigen land en de internationale gemeenschap te herstellen, zei dat het politieke klimaat in het Midden-Oosten de afgelopen twee decennia ernstig is verslechterd en dat de regio stil lijkt te staan in de tijd.

Geen universiteit maar trainingskampen

,,De oppositie in Libië en andere Arabische landen bereidt zich niet voor op de universiteit, maar in trainingskampen waar ze onderwijs krijgen in het gebruik van wapens en het bouwen van bommen'', aldus de Libische leider, die al sinds een staatsgreep in 1969 aan de macht is.

,,Zelfs de demonstraties tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in Denemarken liepen uit op geweld, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Elders in de wereld gebeurt dit niet.'' Volgens Gadhafi ligt de radicale islam ten grondslag aan veel van de problemen in de regio.

,,In verscheidenen islamitische landen is wetenschappelijk onderzoek vrijwel niet mogelijk omdat dat in strijd zou zijn met de islam. Het moslimextremisme zorgt ervoor dat de islamitische wereld op terreinen als onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg ver achter blijft bij het Westen.''