Oproerpolitie ontruimt Oktoberplein
Foto: ap
MINSK - De Wit-Russische oproerpolitie, die vandaag bij dageraad op het Oktoberplein in Minsk arriveerde, heeft alle demonstranten ontruimd die sinds maandag op het plein kampeerden.
Ongeveer 300 personen kampeerden gistermiddag nog in het tentendorp dat geïnstalleerd was op deze centrale plaats in de Wit-Russische hoofdstad. De kampeerders protesteerden tegen de herverkiezing van president Aleksander Loekasjenko zondag.

Een honderdtal politieagenten, in het zwart gekleed, namen deel aan de ontruimingsoperatie.

’s Avonds waren 2.000 manifestanten nogmaals ingegaan op de oproep van oppositiekandidaat Aleksander Milinkevitsj om tegen de herverkiezing van Loekasjenko te protesteren. De herverkiezing wordt als frauduleus beschouwd.

Poolse diplomaat opgepakt

Een Poolse diplomaat, Mariusz Maszkewicz, voormalig ambassadeur in Minsk, bevindt zich onder de personen die gearresteerd werden. ,,Ze hebben ons geen enkele informatie gegeven. Ze laten ons hem niet zien. Het is een schending van de conventie van Genève'', zei Krzysztof Swiderek, de Poolse consul in Minsk.

De consul weigerde echter te bevestigen of Maszkewicz op het Oktoberplein werd aangehouden. Piotr Koscinski, correspondent van de krant Rzecpospolita was aanwezig bij de arrestaties. Hij heeft bevestigd dat de diplomaat zich bij de manifestanten in het tentenkamp bevond en dat hij samen met de demonstranten werd aangehouden. Andere Poolse journalisten hebben dat bevestigd.

Ook de zoon van de Wit-Russische oppositieleider Aleksander Milinkevitsj bevindt zich onder de 400 demonstranten die afgelopen nacht door de oproerpolitie werden gearresteerd op het Oktoberplein.

Demonstratieoproep

De Wit-Russische oppositieleider Aleksander Milinkevitsj verklaarde vanochtend dat hij zijn oproep handhaaft om morgen in Minsk te manifesteren. ,,Wij gaan door met wat we voorzien hebben voor 25 maart'', zei Milinkevitsj tegen enkele journalisten voor de gevangenis van Minsk. In die gevangenis zitten zijn medestanders opgesloten die zopas door de oproerpolitie werden gearresteerd.

Hij verduidelijkte dat de oppositie de medestanders in de provincie wil mobiliseren. ,,Deze macht kent slechts een taal, die van de repressie. Dat is nogmaals getoond. Ik verwachtte me hier elke nacht aan'', verklaarde Milinkevitsj met betrekking tot de arrestaties.