Geert Omloop van Unibet.com wordt voorlopig op non-actief geplaatst. Omloop, Belgisch kampioen in 2003, is een van de renners bij wie het parket van Turnhout gisteren een huiszoeking uitvoerde. Of er bij hem dopingproducten zijn gevonden, is voorlopig nog niet duidelijk.

Dave Bruylandts, die ook bezoek kreeg van het parket, zit nog tot 31 maart een schorsing uit wegens dopinggebruik. Bruylandts werd in juli 2004 al eens op epo betrapt. Na een schorsing van achttien maanden maakt hij vanaf 1 april opnieuw deel uit van het profpeleton.

Dave Bruylandts geeft nu toch toe dat er gisteren bij hem een huiszoeking is gedaan naar doping. Zijn raadsman, Frederik Renders, gaf het volgende nog mee. ,,Er zijn wat dingen meegenomen, maar of het de producten betreft die nu allemaal in een welbepaalde krant staan, laat ik in het midden. Ik ben immers geen dokter."

Dopingproducten gevonden bij een tiental renners

Ruim vijftig speurders van de federale politie en de GDA Turnhout hebben gisteren op vijftien plaatsen in en buiten het gerechtelijk arrondissement Turnhout huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar gebruik van verboden producten in de wielersport en de bodybuildingwereld. Het parket zou dopingproducten gevonden bij een tiental renners en hun entourage.

Het gerechtelijk onderzoek zou gestart zijn bij de gewezen renners Luc Vandenbroeck en Ludo Giesberts. De renners Dave Bruylandts, Sven Vanthourenthout, Jan Verstraeten, Tim Van Huffel, Aart Vierhouten, Peter Wuyts, Christophe Roodhooft, Geert Omloop, Marcel Omloop en Peter Van Santvliet kregen bezoek van de speurders, aldus Gazet van Antwerpen.

Huiszoekingen drie maand voorberid

,,Aan de huiszoekingen ging meer dan drie maanden intensieve voorbereiding vooraf'', zegt parketwoordvoerster Inge Delissen. ,,De resultaten zijn navenant. Op tien plaatsen zijn verboden producten in beslag genomen. Het gaat onder meer om verboden hormonale producten en verdovende middelen, in het bijzonder clenbuterol, nandrolon, epo, insulineachtige groeifactoren en andere groeihormonen, stimulerende producten en anabolica. De producten waren meestal verpakt in gebruikershoeveelheden.''

Dertien personen zijn voor verhoor meegenomen. Na afloop van de ondervraging mochten ze allemaal beschikken in afwachting van het verdere onderzoek. ,,Het onderzoek zal ongetwijfeld nog meerdere weken in beslag nemen'', zegt Delissen. ,,Voorts zal onderzoek in laboratoria de precieze samenstelling van de aangetroffen producten aan het licht moeten brengen.''

Verstraeten en Vanthourenhout ontkennen

Ook Sven Vanthourenhout staat op het lijstje, dat de Gazet van Antwerpen afdrukte, van renners die donderdag een huiszoeking kregen. En net als Jan Verstraeten ontkent ook de West-Vlaming.

,,Ik weet van niets. Ik heb niemand van het gerecht gesproken. Waar halen ze dat bericht? Natuurlijk ken ik al de jongens die vernoemd worden. Het zijn immers collega’s. Met sommigen deelde ik al de kamer. Als ploegmaat of bij de nationale ploeg. Ben ik daardoor beschuldigd? Dit kan toch niet? Ik ben zuiver", reageerde Sven Vanthourenhout.

Veldrijder Jan Verstraeten is even verontwaardigd. ,,Plots kreeg ik telefoontjes van Hans Van Kasteren, de manager van mijn Fidea-team, en Jurgen Mettepenningen, de manager van het team waar ik volgend jaar wellicht aan de slag bij ga. Ik zou immers ook geciteerd worden in die hele affaire. Ik heb evenwel geen huiszoeking gehad."