Knallende straaljagers veroorzaken onrust
Foto: rr
De twee straaljagers die dinsdagmiddag voor onrust en geluidshinder zorgden in onder meer het Gentse arrondissement en Brugge, waren twee F-16’s uit Florennes die de opdracht hadden gekregen om een burgervliegtuig, waarmee geen contact mogelijk was, te begeleiden.
'Gevallen waarin er geen communicatie mogelijk is, worden altijd beschouwd als een mogelijke dreiging. Hier was uiteindelijk geen sprake van een dreiging. Boven de Noordzee werd het contact met het vliegtuig hersteld. Een verkeerde frequentie lag aan de basis van het communicatieprobleem', aldus Ingrid Baeck, de woordvoerster van Defensie. Het vliegtuig, dat op weg was naar Engeland, kon zijn reis zonder problemen voortzetten.

Brugge

In het winkelcentrum B-Park aan het bedrijventerrein de Blauwe Toren in Brugge kwam in de winkel Kwantum een lichtconstructie naar beneden. Vermoedelijk gingen de twee overvliegende straaljagers op dat moment door de geluidsmuur. Ze veroorzaakten elk een enorme luchtverplaatsing, die gepaard ging met een hevige knal.

De winkel was op dat moment open, maar er was niet veel volk aanwezig. De klanten werden geëvacueerd en de winkel werd gesloten. De brandweer van Brugge was snel ter plaatse om de geringe schade te helpen opruimen. Ook Defensie is ter plekke de schade gaan opmeten.

Gent

De hevige knallen bij het doorbreken van de geluidsmuur werden ook waargenomen in de omgeving van Gent, Maldegem, Eeklo en Evergem. De knallen zorgden rond 14 uur voor tientallen oproepen bij de Oost-Vlaamse 100-centrale. Burgers klaagden over trillende ruiten en oorsuizingen, maar er zijn voorlopig geen meldingen van ernstige schade.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in