Anderlecht onderuit tegen Zulte Waregem
Anderlecht heeft voor het eerst in zeven matchen verloren. Een week nadat paars-wit weer van de titel had gesproken, brak Zulte Waregem de droom. Leye scoorde de winnende treffer, Hassan miste een penalty. Anderlecht staat weer op 10 punten van Club.
‘Verdedigen is ook een kunst’, was het antwoord van Francky Dury op de snijdende kritiek dat Zulte Waregem de jongste weken betonvoetbal speelde om aan punten te komen. Gisteren tegen Anderlecht bracht de voormalige politieagent zijn woorden dan ook opnieuw in de praktijk. Vanuit een ijzersterke organisatie en met Jelavic als enige diepe spits maakte Dury het paars-wit erg moeilijk.

In de aanvangsfase vond Anderlecht geen openingen in de thuisdefensie en dus probeerden Pieroni en Polak het eerst van ver. Hun schoten dwarrelden echter ver naast het doel van de jonge Sammy Bossut, die de geschorste Geert De Vlieger verving. Ook een kopbal van Juhasz miste elke richting.

Na de zware maar succesvolle Europese midweekmatch in Bordeaux had Ariël Jacobs gisteren weer met zijn pionnen geschoven. Chatelle, Pareja en Serhat verdwenen naar de bank en ook Ahmed Hassan vocht zich nog niet terug in de gratie van zijn trainer. In hun plaats speelden Pieroni, Vlcek en Goor. Hoewel de nieuwkomers Anderlecht eigenlijk frisheid moesten bijbrengen, waren het vooral zij die in het begin moeite hadden om het goede ritme te vinden. Goor was geen meerwaarde voor de driehoek op het middenveld samen met Polak en Biglia. Gillet was dan weer wel degelijk als rechtsachter.

Eén rake aanval

Zulte Waregem zat echter meteen op rozen. De eerste en ook enige thuisaanval van de eerste helft was wel meteen raak. Buysse zette Roelandts vrij op de linkerflank. De Bruggeling verstuurde een heerlijke voorzet en Mbaye Leye troefde in het strafschopgebied Jelle Van Damme af. Zitka had geen enkel verhaal tegen zijn kopbal in de winkelhaak en tevens zijn negende goal van het seizoen. De Senegalees vierde zijn doelpunt met een bloedneus.

Dankzij dit ideale scenario kon Essevee meteen zijn geliefkoosde verdedigende voetbal bovenhalen en Anderlecht vond niet meteen een respons. Paars-wit vloekte vooral omdat Vlcek zich niet scherp voor doel toonde. Bij drie dieptepasses dook hij evenveel keer op voor Bossut, maar miste hij ook drie keer. Eerst week de Tsjech te ver uit, daarna zette hij voor in plaats van zelf te trappen en tot slot trapte hij naast de bal. Ook Juhasz kopte nog eens naast.

Zulte Waregem kwam nog maar weinig aan aanvallen toe, maar zag daar geen graten in. De Brusselaars maakten het zichzelf immers moeilijk door de vele balverliezen. De bedrijvige Boussoufa dook wel in alle hoeken, maar werd altijd op tijd getackeld. Soms smeekte Anderlecht om een penalty, maar scheidsrechter De Bleeckere was niet te vermurwen. Omdat ook Polak niet kon scoren toen hij naar een voorzet dook, bleef het 1-0 aan de rust.

Anderlecht moest na de pauze dringend gaan beseffen dat het door winst aan de Gaverbeek een heel goede zaak kon doen. Germinal Beerschot, Cercle en Standard hadden immers punten verloren en paars-wit kon dichterbij sluipen en de titelambities weer helemaal doen herleven. Mits winst werd Sporting zelfs vierde in de stand.

Handspel Leye

De eerste echte aanval na het kleedkamerintermezzo was er echter eentje van Zulte Waregem. De ingevallen Leandrinho slaagde er evenwel niet in om de aanstormende Meert te bereiken. De Braziliaan trapte daarna ook op Zitka, die zijn eerste echte bal van de match kon pakken.

Uiteindelijk pakte Anderlecht toch het initiatief weer over. Eerst bracht Jacobs Chatelle voor Goor, daarna kwam Hassan voor Pieroni. Jacobs gaf de laatkomer uit de Afrika Cup dé kans om zijn ultieme vergeving te krijgen. De Farao moest Anderlecht punten bezorgen.

De wissels leverden wel druk op van de bezoekers, maar Bossut kwam amper in de verlegenheid. Chatelle besloot over. Het waren zelfs de Oost/West-Vlamingen die nog kansen kregen. Leandrinho botste op Zitka en de Anderlecht-doelman stootte ook een corner van onder zijn deklat.

Wat Anderlecht ook probeerde, het lukte niet. Toen Polak Vlcek bereikte schudde de spits een omhaal uit zijn mouw, maar D’Haene haalde het leer nog van de lijn. In de corner die daarop volgde, beroerde Leye de bal stomweg met de hand. De Bleeckere legde de bal terecht op de stip. Dat was het ideale moment voor Ahmed Hassan om zijn vergeving echt te verdienen. De Egyptenaar schoot de strafschop echter op de paal en Anderlecht verloor. Dury’s organisatievoetbal rendeerde.