De Rus die zondag de aanleiding vormde voor een achtervolging op de E313 van Ranst tot voorbij Lummen, wordt zondagavond voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Die beslist over zijn aanhouding, zo maakte de Limburgse autowegenpolitie zondag bekend. De Rus was een alcoholcontrole in Ranst ontvlucht.
De man zat samen met zijn vrouw en twee kinderen in de wagen. De autowegenpolitie van Antwerpen zette de achtervolging in, maar kon de wagen niet meteen klemrijden wegens een te groot risico op gewonden door de aanwezigheid van de passagiers. Via de verkeersinformatie op de radio kregen de andere automobilisten op de E313 de raad niet van rijstrook te veranderen.

Uiteindelijk botste de Rus na een dolle rit van 25 kilometer net voorbij Lummen, ter hoogte van Hasselt-West, tegen de vangrail en de middenberm van de E313.

Een achttal agenten van de Limburgse en Antwerpse autowegenpolitie arresteerde de man, die zich hevig verzette. Zijn vrouw en twee kinderen werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren in shock.

De reden voor het gedrag van de Rus, die in Antwerpen verblijft en een asielaanvraag lopende heeft, is nog onduidelijk.