Raul volgt broer Fidel op
Raul Castro is zondag voorgesteld als de enige kandidaat om zijn broer Fidel op te volgen als staatshoofd van Cuba.
Het nieuwe Cubaanse parlement kwam zondag bijeen om een nieuwe president te kiezen. Begin deze week liet de zieke leider Fidel Castro weten dat hij geen kandidaat is om zichzelf op te volgen.

Het parlement zal nu zeer snel overgaan tot de stemming over de samenstelling van de Staatsraad van 31 leden en het presidentschap. Die Raad is een soort uitgebreide regering. De voorzitter van de Staatsraad is ook het staatshoofd en de opperbevelhebber van het leger.

Fidel Castro (81) heeft Cuba goed een halve eeuw beheerst. Wegens zijn darmoperatie in 2006 had hij de functies van staats- en regeringsleider voorlopig aan zijn jongere broer Raul (76) overgedragen. Als een en ander geofficialiseerd wordt, heeft het communistische Cuba voor de eerste keer sinds de revolutie in 1959 een leiding zonder Fidel Castro.

Waarnemers verwachten niet dat er nu een politieke ommekeer komt. Wel wordt rekening gehouden met economische hervormingen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice had het Cubaanse regime eerder zondag opgeroepen 'te beginnen met een proces van vreedzame democratische verandering'. Dat kan volgens Rice door alle politieke gevangenen vrij te laten en 'duidelijk de weg van vrije en rechtvaardige verkiezingen' te kiezen.