Hanna Mariën loopt Belgisch record op 200 meter
GENT - Sprintster Hanna Mariën heeft op de KBC indoor in de Gentse Topsporthal haar Belgisch record op de 200 meter verpulverd. De atlete sprintte naar de zege in 23.39 en kneep 22 honderdsten af van het record dat ze op 4 februari 2007 liep in Gent (23.61).
Voor Mariën was het pas haar eerste 200 meter van het seizoen. Het nummer staat niet op het WK-programma.

In het hoogspringen ging de overwinning naar Tia Hellebaut. Onze landgenote won met 1,98 meter. Ze probeerde het meetingrecord van Blanka Vlasic te verbreeken en over 2,01 meter te gaan, maar faalde drie keer. 'Het was zeer nipt, maar ik ben heel tevreden', reageerde Hellebaut. 'Ik presteer in stijgende lijn. In Valencia spring ik over die 2 meter.'

Gent was de enige indoormeeting op het programma van Hellebaut deze winter. Op het WK in Valencia komt ze uit in de vijfkamp.

WK-ticket

De KBC Indoor stond in het teken van de jacht op de laatste tickets voor het WK indoor van volgende maand in het Spaanse Valencia (7-9 maart). De selectieperiode wordt om middernacht afgesloten.

Geen enkele Belg greep echter die laatste kans dus trekt België straks met amper vier atleten naar Valencia: de hordenlopers Eline Berings en Adrien Deghelt, sprintster Kim Gevaert en hoogspringster Tia Hellebaut. Mariën is er niet bij in Spanje, want de 200 meter staat niet meer op het WK-programma.

Van de Belgen die zondag nog jacht maakten op een WK-ticket, was polsstokspringer Kevin Rans wellicht de man die er het meeste op had gehoopt. Hij mikte in Gent op een evenaring van zijn Belgisch record (5m70), een prestatie die hem een ticket voor het WK én voor de Olympische Spelen zou hebben opgeleverd. Rans ging erg vlot over 5m30, had twee pogingen nodig bij 5m50 en faalde vervolgens drie keer op 5m70.

Dat geldt ook voor Frauke Penen. Zij finishte in de tweede reeks van de 60 meter als 6e in 7.46 en bleef zo negen honderdsten boven de WK-limiet (7.37). De 23-jarige sprintster strandde twee weken geleden op de VAL-kampioenschappen in Gent nog op drie honderdsten van die limiet. Elisabeth Davin had in de eerste reeks dezelfde tijd als Penen laten optekenen.

Ook bij de mannen stonden er geen landgenoten in de finale. Kristof Beyens finishte in de tweede reeks als 6e in 6.80. De zege bij de vrouwen ging uiteindelijk in 7.19 naar de Nigeriaanse Idoko Franca, bij de mannen was de Noor Saidy Jaysuma Ndure in 6.55 de beste.

Mooie prestatie Berings

Op de 1000 meter mikte Belgisch recordhouder Joeri Jansen op een tijd in de buurt van de 2:20.00. Hij finishte uiteindelijk als zevende in 2:20.30: opdracht geslaagd. De zege ging in 2:16.15 naar de Soedanees Abubaker Kaki.

WK-deelneemster Eline Berings presteerde goed op de 60 meter horden. Ze werd derde in 8.11, haar tweede beste tijd van het seizoen. De zege ging in 7.91 naar de Canadese Priscilla Lopes, voor de Turkse Yanit Nevin (8.06). Berings wilde in Gent haar Belgisch record (8.07) verbeteren, maar dat zat er niet in. Op het WK in Valencia krijgt ze straks een nieuwe kans.

Op de 3.000 meter tenslotte slaagde de Keniaan Daniel Kipchirchir Komen niet in zijn opzet om de beste wereldjaarprestatie van de Ethiopiër Tariku Bekele (7:31.09) te verbeteren. De specialist van de 1500 meter liep nog voor halfweg alleen aan de leiding en kreeg in de laatste ronde een inzinking van jewelste.

Hij werd in de laatste rechte lijn uiteindelijk zelfs nog gepasseerd door de Fransman Khaled Belabbas (7:43.86). Komen werd tweede in 7:44.93, voor de Ethiopiër Mesfin Nahom (7:46.39). Krijn Van Koolwijk werd achtste in 8:02.10..