Nog voor de zomervakantie krijgen zogeheten bikers van de Maastrichtse politie minicameraatjes op hun helm. Daarmee worden overtredingen of misdragingen op beeld vastgelegd, zei een woordvoerder van de Nederlandse politie zondag.
De politieagenten op de fiets in Maastricht zijn de eersten in Nederland die met deze zogenoemde 'bobbycams' gaan werken. In Engeland gebeurt dat al langer. Hoofdofficier Annemarie Penn-te Strake van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht introduceerde deze 'bobbycams' bij de Zuid-Limburgse politie, omdat ze in Engeland erg succesvol blijken.

"De bobbycam heeft een deëscalerende werking", zo zei de zegsman. "Mensen bedenken zich wel twee keer voor ze agressief worden als ze weten dat hun gedragingen op beeld staan. Bovendien zie je bij gewelddelicten vaak dat verdachten achteraf de zaak bagatelliseren. Die kans hebben ze niet meer als hun gedragingen kunnen worden bekeken."

De beelden mogen in de rechtszaal als bewijslast dienen. Na de bikers in Maastricht volgen fietsende agenten in andere Zuid-Limburgse steden.