Open VLD tegen alleenstaande taks op Electrabel
In de kerncentrale van Tihange werden 10 incidenten gemeld.
Open VLD-Kamerfractieleider Bart Tommelein sluit toch niet uit dat er een taks komt die Electrabel moet betalen, maar dat kan alleen maar in een globaal pakket met maatregelen waarover onderhandeld wordt met de sector. Dat preciseert Tommelein zondagnamiddag. 'Zomaar een taks die in het kader van de begroting wordt ingevoerd om het budgettair gat te vullen, kan niet', stelt hij.
De krant De Tijd schreef zaterdag dat het voorstel op tafel ligt om Electrabel een taks te laten betalen ter compensatie voor het langer openhouden van de kerncentrales. De taks zou 400 miljoen euro moeten opbrengen.

Zowat alle federale topministers bestempelden de piste zaterdag als zeer voorbarig. Toch is duidelijk dat het één van de mogelijke maatregelen is om de begroting in evenwicht te krijgen.

Bart Tommelein wil dat er met de sector onderhandelingen worden aangeknoopt om tot een nieuwe pax electrica te komen. Daarin moeten maatregelen zitten over meer concurrentie op de elektriciteitsmarkt, over de toekomst van Distrigas en over een sterkere rol voor de Creg. Een taks die Electrabel moet ophoesten ter compensatie voor het langer openhouden van de kerncentrales kan binnen zo'n globaal pakket kaderen, preciseert Tommelein na afloop van De Zevende Dag.

'Zo'n taks kan echter nooit een alleenstaand feit zijn om het gat in de begroting op te vullen. Iedereen weet dat die zal worden doorgerekend aan de consument', verklaart hij zondagnamiddag.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert toonde zich wel een voorstander van de taks. Er moet wel voor gezorgd worden dat Electrabel de belasting niet doorrekent. En daarvoor dient de regulator van de energiemarkt, de Creg, meer armslag krijgen. 'En nog niet een klein beetje', dixit Bogaert.