Juno domineert Independent Spirit Awards
Daags voor de uitreiking van de Oscars heeft de tienerkomedie Juno de Independent Spirit Awards voor onafhankelijk geproduceerde films gedomineerd.
De geschiedenis rond de ongewenste zwangerschap van een 16-jarig meisje kreeg zaterdag in het Californische Santa Monica de hoofdprijs als beste film. De Canadese hoofdrolspeelster Ellen Page (21) werd tot beste actrice verkozen. En de Amerikaanse schrijfster Diablo Cody, die vroeger als stripper en in de telefoonseksbusiness werkte, kreeg de onderscheiding voor het beste scenariodebuut.

"Juno" is ook voor de Oscars, die zondagavond in Los Angeles worden uitgereikt, vier keer genomineerd. De Indie-prijzen, die in een tent op het strand van Santa Monica toegekend werden, zijn het alternatief van Hollywood voor filmproducties die buiten de grote studio's ontstaan.

Cate Blanchett, die gelauwerd werd voor de beste vrouwelijke bijrol in de prent "I'm Not There", droeg haar prijs op aan de onlangs overleden acteur Heath Ledger. Hij stond in de Bob Dylan-film samen met haar voor de camera. Als beste acteur werd Philip Seymour Hoffman voor zijn vertolking in de komische familiegeschiedenis "The Savages" gekozen. Tamara Jenkins kreeg voor deze film de prijs voor het beste scenario.

Chiwetel Ejiofor won de trofee voor de beste mannelijke bijrol in de film "Talk to me", en "The Lookout" ontving de prijs voor de beste debuutfilm. Beste buitenlandse film werd de Ierse musical "Once". De prijs voor de cinematografie ging naar Janusz Kaminski voor "The Diving Bell and the Butterfly". Beste documentaire werd "Crazy Love".