Volgens Groen!-partijvoorzitster Mieke Vogels doen de begrotingsonderhandelaars aan een nooit geziene vorm van koehandel. De 400 miljoen euro die Electrabel zou bijpassen om de begroting in evenwicht te krijgen, is volgens haar niets meer dan een afkoopsom voor het langer open houden van kerncentrales.
Dat zei Vogels zaterdagavond op een panelgesprek van Groen! en haar Waalse tegenhanger Ecolo in Mortsel. Ze neemt de uitnodiging van Didier Reynders (MR) om te spreken over een mogelijke regeringsdeelname dan ook niet ernstig. "Dit is alsof je uitgenodigd wordt voor een chique diner, en aan het einde van de avond de rekening gepresenteerd krijgt." Zowel Groen! als Ecolo aanvaarden de gang van zaken niet en weigeren de uitgestoken hand van de liberale vicepremier.

De groene topvrouw neemt het ook niet dat Reynders zijn voorstel om eventueel de groenen erbij te halen, via de media lanceerde. "Dit is gewoon kinderachtig, hij kan me best rechtstreeks contacteren. Reynders gedraagt zich zoals een kind op de speelplaats die beslist wie mee mag spelen en wie niet", zegt Vogels verder. Ze raakt meer en meer overtuigd dat deze interimregering en dito premier afstevenen op nieuwe verkiezingen in juni. Er is volgens haar niets meer gebeurd dan de versterking van de anti-politiek. "Jonge mensen weten niet meer waar de politiek mee bezig is. Ik hoop dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van de politiek van de 20ste eeuw."

Als de huidige regering effectief een wetswijziging in verband met de sluiting van de kerncentrales wil doorvoeren, zal er volgens Mieke Vogels een stevig debat moeten gevoerd worden. Het front Groen!/Ecolo rekent daarvoor op de steun van de Sp.a. De PS, die deelneemt aan de begrotingsgesprekken, zal volgens Vogels kleur moeten bekennen.

"Klimaatminister Magnette (PS) deed straffe uitspraken over kernenergie. Hij wil de huidige wet behouden en de centrales op de afgesproken momenten sluiten. Ik ben benieuwd wat hij nu gaat zeggen." Vogels bevestigde in de rand van de actualiteit dat de banden tussen Groen! en Ecolo verder zullen worden aangetrokken, en dat er een grote Europese beweging nodig is om het groene gedachtengoed te kunnen blijven verdedigen.