De communist Dimitris Christofias wordt de nieuwe president van Cyprus. Hij won de tweede en beslissende stemronde van de verkiezingen zondag met 53,37 procent van de stemmen. Zijn conservatieve rivaal Ioannis Kasoulides bleef steken op 46,63 procent, maakte de voorzitter van de kiesraad zondagavond bekend.
Aanhangers van Christofias gingen in Nicosia de straat op om de overwinning te vieren. In een toespraak riep Christofias de Cyprioten op tot eenheid. Net als Kasoulides heeft hij de kiezers beloofd zich te zullen inzetten voor de hereniging van Cyprus, dat sinds midden jaren ’70 is verdeeld in een Grieks en een Turks deel.

Christofias behoort tot de AKEL, een partij die is voortgekomen uit de verboden Communistische Partij van Cyprus. Hij onderhoudt nauwe banden met de linkervleugel van de Turks-Cyprioten en hoopt via hen de onderhandelingen met de door de Turks-Cyprioten in het noorden uitgeroepen staat weer op gang te kunnen brengen. Die onderhandelingen waren geblokkeerd door de zittende president Tassos Papadopoulos, die vorige week verrassend in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen werd uitgeschakeld.

De Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat verklaarde zich vooraf bereid de onderhandelingen te hervatten met ongeacht wie de verkiezingen in het Grieks-Cypriotische zuiden zou winnen. Hereniging van de twee delen zou een belangrijk obstakel voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie uit de weg ruimen.