SALT LAKE CITY - De drievoudig olympisch kampioen skilopen in Salt Lake City, Johann Mühlegg, is donderdag bij een niet aangekondigde dopingcontrole positief bevonden op het gebruik van darbepoetin, een nieuw middel dat dezelfde werking heeft als epo.
Dat heeft het Spaanse ministerie van Sportzaken meegedeeld. Mühlegg is Duitser van geboorte, maar heeft de Spaanse nationaliteit. Mühlegg dreigt zijn zaterdag behaalde medaille voor de vijftig kilometer te moeten inleveren. De twee eerder behaalde medailles voor de dertig kilometer en de combinatie zijn volgens de regels niet in gevaar.

De Spaanse minister van Sport, Juan Antonio Gomez Angulo, meldde zaterdag - nadat hij een vergadering van de medische commissie van het IOC had bijgewoond - dat in het lichaam van Mühlegg het middel darbepoetin was gevonden. ,,Dat staat als zodanig niet op de dopinglijst'', zei Gomez Angulo.

Hij nam Mühlegg in bescherming. ,,We moeten voorzichtig én streng zijn als het gaat om de strijd tegen doping. Maar we moeten ook de rechten van de atleten respecteren. Ik heb het gevoel dat het IOC deze zaak te snel wil afhandelen.''

Jordi Segura, lid van de medische commissie van het IOC, liet echter weinig ruimte over voor discussie. ,,Het middel staat niet op de dopinglijst, omdat het pas recentelijk is ontwikkeld. Het heeft dezelfde effecten als epo. Darbepoetin heeft één voordeel, het werkt langer'', zei Segura. ,,Velen dachten dat dit middel niet ontdekt kon worden, maar in een laboratorium kan dat dus wel.''