BOGOTA - Een presidentskandidaat in Colombia is zaterdag verdwenen toen zij een bezoek bracht aan een streek, die tot voor kort in handen was van de rebellenbeweging FARC. Vier anderen die Ingrid Betancourt vergezelden, onder wie een Franse fotograaf, worden vermist.
Het leger had haar afgeraden zich in het gevaarlijke gebied te begeven. Zij had gevraagd om een helikopter, maar had die niet gekregen. Vervolgens is zij met haar eigen auto op weg gegaan naar San Vincente, de grootste stad in de voormalige enclave van de FARC.

Bezoek Pastrana
De Colombiaanse president Pastrana heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het gebied in het zuidwesten van het land, waar tot voor kort de linkse rebellenbeweging FARC heer en meester was. Colombiaanse militairen zijn vrijdag het gebied binnengetrokken.

Pastrana bezocht San Vicente, de grootste stad in de voormalige enclave van de FARC. Hij kreeg daar een warm onthaal van de bevolking. Pastrana hield een toespraak en zei dat het vastlopen van het vredesoverleg met de FARC volledig te wijten was aan de rebellen. Pastrana heeft woensdag het vredesoverleg met de FARC afgebroken, omdat hij de rebellen verantwoordelijk houdt voor de ontvoering van een senator.

De president besloot ook het FARC-gebied, ter grootte van Zwitserland, weer te bezetten. Het gaat om een gebied dat de rebellen in 1998 kregen toegewezen in ruil voor de voortzetting van vredesonderhandelingen en als blijk van goede wil. Duizenden Colombiaanse militairen zijn sinds vrijdag het gebied binnengetrokken.

De Colombiaanse luchtmacht heeft vrijdag het kampement en een klein vliegtuig van de militaire commandant van de linkse rebellengroep FARC met bommen verwoest. De militaire commandant overleefde naar verluidt de bommenregen. Hij zou momenteel proberen Colombia te ontvluchten.Volgens bevelhebber Fernando Tapias hebben rebellenaanvoerder Manuel Marulanda en vijf andere FARC-leiders het gebied al verlaten.