Parket lost meer details over dader
Kim D., zoals hij er twee jaar geleden uitzag Foto: rr
Op een persconferentie heeft de procureur des konings Christian Du Four meer details vrijgegeven over de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland.
Na het drama in Dendermonde konden politieagenten de man overmeesteren in het nabijgelegen Lebbeke. Het gaat om de 20-jarige Kim D. uit Sinaai, een deelgemeente van Sint-Niklaas. De man woont alleen, en is al geruime tijd werkloos.

De man droeg bij zijn arrestatie een kogelvrije vest. In zijn rugzak had hij een mes, een bijl en een neppistool. In de omgeving van de feiten werden twee messen teruggevonden. Het parket bevestigde ook dat de man geschminkt was.

Passief

De man werkt niet mee met het gerechtelijk onderzoek en heeft nog geen bekentenissen afgelegd. De procureur ontkende ook dat de dader de onderzoekers uitlacht, hij gedraagt zich integendeel zeer passief.

De speurders tasten nog in het duister over de link tussen de dader en de crèche in Dendermonde. Volgens de VRT zou de man het plan gehad hebben om verschillende crèches aan te vallen, en om in het totaal 67 doden te maken. Maar de procureur kon niet bevestigen of ontkennen dat de dader meerdere adressen op zak had van andere crèches in de buurt, of dat hij van plan was zoveel moorden te plegen.

Meer details over feiten

Volgens de laatste vaststellingen ter plaatse zou de dader niet binnengekomen zijn langs de hoofdingang, zoals eerst gedacht. De man zou gebruik gemaakt hebben van een zij-ingang waardoor hij zich onmiddelijk in een ruimte bevond met kinderen. Die ingang zou niet op slot zijn geweest.

Bijkomend onderzoek

Kim D. is via foto's formeel herkend door de slachtoffers, zodat er geen twijfel is over het feit dat hij de dader is. Hij heeft geen gerechterlijk verleden. De procureur stelde drie psychiaters aan die de man moeten onderzoeken. 'Er is geen enkel element dat ons doet geloven dat hij een psychiatrisch verleden heeft', voegde procureur Du Four er nog aan toe.

'Teruggetrokken en zonderling'

De jongeman woonde in op de eerste verdieping van een in huurappartementen onderverdeelde woning in de Elzenstraat. De politie voerde er vrijdagavond een huiszoeking uit en de toegang blijft voorlopig afgesloten met politielint.

Volgens omwonenden verbleef Kim D. nog maar drie maanden in het appartement. 'Niemand in de buurt kende hem echt goed', zeggen Tiny De Mulder en Raf Demeyer, die vlak naast de jongeman wonen. 'Hij leefde teruggetrokken en was een zonderling. Hij werkte in een magazijn van Van Remoortel in Belsele, maar verloor daar onlangs zijn job. Hij verplaatste zich altijd met de fiets, net als op de dag van de feiten.'

In de buurt wonen veel mensen met jonge kinderen en in de doodlopende straat is er een speelterrein niet ver van de woning van Kim D. De buurtbewoners zijn geschokt dat de dader in hun straat woonde, maar reageren opgelucht dat de dader niet in zijn onmiddellijke omgeving toesloeg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig