Gérard Mestrallet, de topman van de Franse energiegroep GDF Suez, is verbitterd over de heffing van 250 miljoen euro op de kernenergiesector.
Naar aanleiding van de fusie tussen Suez en Gaz de France werden in 2006 een aantal energieafspraken gemaakt. In een interview met De Tijd en L'Echo , zegt de topman van GDF Suez, Mestrallet, dat de staat zijn engagementen niet nakomt.

'Wij zijn alle engagementen nagekomen. Ze hebben ons nooit op een fout kunnen betrappen', zegt Mestrallet over de afspraken uit de Pax Electrica II.

'Die reeks beloftes had slechts één tegenhanger' en dat was de garantie op een stabiel reglementair en fiscaal kader, luidt het. Dat Electrabel, een dochter van GDF Suez, de taks van 250 miljoen euro van de Belgische regering voor de producenten van elektriciteit uit kernenergie moet betalen, is in tegenspraak met dat engagement, zegt Mestrallet.

Hij noemt het 'totaal uitgesloten' dat de heffing dit jaar mogelijk zou oplopen tot 500 miljoen euro. 'De totale bijdrage van België aan de winst van GDF Suez bedraagt 600 miljoen euro. Er kan dus geen sprake van zijn om die heffing in 2009 te herhalen en nog minder om die te verhogen', zegt Mestrallet.

GDF Suez betaalde de heffing omdat het daartoe verplicht werd door de wet, maar Mestrallet is wel van plan naar het Grondwettelijk Hof te stappen. De energietopman vraagt een onderhoud met premier Herman Van Rompuy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig