De Italiaanse premier Romano Prodi heeft de vertrouwensstemming in de Senaat donderdag verloren. Hij biedt momenteel zijn ontslag aan bij president Giorgio Napolitano. Zijn centrumlinkse regering heeft het twintig maanden uitgehouden.
Als Prodi is opgestapt kan president Giorgio Napolitano een formateur aanwijzen om een nieuwe regering samen te stellen of vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Woensdag kreeg Prodi wel het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer. Hij had daarom gevraagd nadat de kleine partij UDEUR uit de regering was gestapt. Met het vertrek van UDEUR was de regering haar meerderheid in de Senaat kwijtgeraakt. Van verschillende kanten was er bij Prodi op aangedrongen het niet op een stemming in de Senaat te laten aankomen en de eer aan zichzelf te houden. De Senaat stemde met 161 tegen 156 stemmen en één onthouding tegen Prodi.

Links noch rechts zit te springen om vervroegde verkiezingen. Liever herzien ze eerst de kieswet, om ervoor te zorgen dat kleine partijen minder macht krijgen. Alleen de voormalige premier Silvio Berlusconi ziet graag zo snel mogelijk verkiezingen.

De kabinetscrisis begon toen minister van justitie en UDEUR-leider Clemente Mastella aftrad vanwege een corruptieonderzoek naar hem en zijn vrouw. Mastella vond dat hij te weinig steun kreeg van zijn collega-ministers en trok zijn partij terug uit de regering.