Vlaanderen krijgt er met TV9 een commerciële zender bij. Volgens de initiatiefnemer wordt het een ernstige zender.
De Vlaamse Regulator voor de Media heeft woensdag een vergunning gegeven aan Newscast om een nieuwe commerciële zender op te richten. TV9 zal volgens oprichter Marc Van Impe een ernstige zender worden, met onder meer plaats voor nieuws en documentaires. ‘De mensen hebben genoeg van entertainment en nonsens.’

Meer details over de programmering en wanneer de zender van start gaat, wil hij nog niet kwijt. ‘Binnen afzienbare tijd,’ zegt Van Impe, die naar eigen zeggen al twee jaar aan het project werkt. ‘Maar het is wel een serieus project. Om de erkenning te krijgen hebben we onder meer een financieel plan en een haalbaarheidsplan moeten opmaken. We gaan ervan uit dat er nog plaats is voor een ander soort algemene zender.’ TV9 zal zowel analoog als digitaal uitzenden. De kabelmaatschappijen zijn niet verplicht om de zender in hun aanbod op te nemen.

Van Impe was in 1997 al betrokken bij The Narrowcasting Company (TNCC), een tv-bedrijf dat doelgroepentelevisie wilde maken. TNCC richtte onder meer Wait TV op, een zender voor mensen die wachten in de wachtkamer van de dokter. Het initiatief was geen lang leven beschoren: TNCC ging in 1999 failliet.