De fractieleden van de Antwerpse SP.A gaan intern discussiëren over hun partijlijn inzake integratie. Ze nodigen daarvoor begin april de Nederlandse socialist en publicist Paul Scheffer uit, die onlangs nog het boek ’Het land van aankomst’ schreef, waarin hij komaf maakt met zowat alle taboes rond integratie en multiculturaliteit.
Dat zei Jo Vermeulen, fractievoorzitter van de SP.A in de Antwerpse gemeenteraad, op de nieuwjaarsdrink van de Antwerpse socialisten.

Volgens Vermeulen is het nuttig voor een partij om zichzelf constant in vraag te stellen door aan vorming te doen. De fractieleden worden door het bezoek van Scheffer aangespoord om zich over hun eigen ideeën rond de multiculturele samenleving te bezinnen. De Nederlandse auteur stelt zo onder meer dat maatschappijen beter kunnen omgaan met allochtone nieuwkomers door hun eigen identiteit, in dit geval als Belg, eerst in vraag te stellen en duidelijk te definiëren.

Volgens schepen van onderwijs Robert Voorhamme zijn de gedachten van denkers als Scheffer een verrijking voor een partij als de SP.A. Hij zegt dat je door bijvoorbeeld het identiteitsvraagstuk op te lossen, je extreemrechtse partijen als het Vlaams Belang makkelijker kan bekampen tijdens integratiedebatten. De SP.A overweegt nog om ook een publiek gedeelte aan het bezoek van Paul Scheffer te koppelen, maar houdt het voorlopig op een interne bezinningssessie.