De Britse regering heeft donderdag een strenge antiterreurwet voorgesteld. Een van de voorstellen is verdachten tot 42 dagen vast te kunnen houden zonder voorgeleid te worden.
Minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith wil verder dat de politie DNA-monsters mag nemen van terrorismeverdachten en dat rechters zwaardere straffen opleggen voor misdaden die met terrorisme te maken hebben.

Mensenrechtenorganisaties en een aantal parlementariërs van premier Gordon Browns Labourpartij zijn tegen de voorgestelde verlenging van de periode dat een verdachte zonder aanklacht kan worden vastgehouden. Verwacht wordt dat er heftig over gedebatteerd wordt in het parlement.

Smith zei in een interview met de BBC dat de detentieperiode moest worden uitgebreid, omdat de dreiging van terrorisme er vaak voor zorgt dat de politie moet ingrijpen voordat er voldoende bewijs is vergaard voor een veroordeling.

Onderzoek van de Engelse krant The Independent toont aan dat 38 parlementsleden van de regerende Labourpartij tegen de maatregelen zullen stemmen - genoeg om de plannen tegen te houden. De Britse politie krijgt 632 miljoen euro voor antiterrorisme alleen, bovenop de 931 miljoen die de politie in oktober al toebedeeld kreeg.