Vernietiging regenwoud weer dramatisch toegenomen
BRASILIA - Na een 'adempauze' van meer dan twee jaar is de vernietiging van het Braziliaanse Amazonewoud weer dramatisch toegenomen. De regering in Brasilia deelde mee dat het maandelijkse vernietigingstempo steeg van 234 vierkante kilometer in augustus 2007 naar 948 vierkante kilometer in december.
Op een maand tijd is een stuk van de groene long van planeet Aarde verdwenen dat groter is dan de Duitse stad Hamburg.

'Nooit tevoren hebben wij in deze tijd van het jaar een zo groot vernietigingstempo vastgesteld van het regenwoud', zei Gilberto Camara, hoofd van het voor officiële metingen bevoegde ruimtevaartbureau INPE, dat zich op satellietgegevens baseerde. Het vernietigingsniveau in december 2007 lag vier keer zo hoog als dat van 2004.

Het ministerie van leefmilieu meldde dat volgens voorlopige gegevens tussen augustus en december 2007 in totaal 3.235 vierkante kilometer Amazonewoud met de grond gelijk is gemaakt.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft daarop zes van zijn belangrijkste ministers en de chef van de federale politie voor een crisisvergadering bij zich geroepen.

Enkele maanden geleden vierde de regering nog de terugloop met vijftig procent van de vernietiging van het regenwoud tussen juli 2005 en juli 2007. Dat resultaat was te danken aan strengere controles.

Sinds 1970 is het Amazone-oerwoud al bijna 700.000 vierkante kilometer kleiner geworden. Het strekt zich nu tot slechts zowat zes miljoen vierkante kilometer uit, en is een van de meest specierijke habitats ter wereld.