Belgen zijn gezellige cafévrienden. Van alle Europeanen geven zij de grootste rondjes. Maar bij een eerste afspraakje worden de kosten gedeeld. De vrouwen in ons land behoren namelijk tot de meest geëmancipeerde in Europa. Dat blijkt uit het ‘Bier etiquette’ rapport van brouwerij SABMiller.
Voor buitenlanders betekent pintelieren met een Belg een aangenaam, maar vooral goedkoop avondje uit. Dit wordt bewezen in het nieuwste rapport van SABMiller, één van de grootste bierbrouwerijen ter wereld. Zij onderzochten de drinkcultuur in Europa.

Uit hun onderzoek blijkt dat Belgen graag en veel trakteren. Eén rondje telt gemiddeld 7,1 drankjes. Daarmee zijn we de koploper in Europa. Nederland volgt België met 6,6 biertjes per ronde, daarna komt Roemenië met 6,5 drankjes.

Russen, de gierigste drinkers van Europa, willen niet meer dan 4,6 mensen trakteren per rondje. Als er bier moet worden gekocht voor een groep van 10 man, is 18 procent van de Belgen bereid voor iedereen te betalen. Alleen de Roemenen zijn met 19 procent nog net iets sympathieker. Van de Tsjechische, Zweedse en Russische drinkers wil maar 7 procent dat rondje op zich nemen.

Ook zegt het rapport dat de Belgische drinker het minst tegenpruttelt als hij op het einde van de avond de hele drankrekening gepresenteerd krijgt. Maar liefst 81 procent geeft aan dat ze alles wel willen betalen. Alleen Britten en Zweden tonen zich nog net iets vrijgeviger (82 procent). Achteraan de lijst bengelt Duitsland, waar 63 procent liever de kosten deelt in plaats van te trakteren. Ook in Italië (52 procent) en Rusland (57 procent) wordt er nauwkeurig uitgerekend wie wat heeft gedronken.

Bovendien trakteren we in België onvoorwaardelijk. Het onderzoek geeft aan dat de overgrote meerderheid, (83 procent) voor iemand een drankje wilt kopen, ongeacht of ze er eentje terugkrijgen. De Roemenen (91 procent) zitten er het minst mee of ze al dan niet een drankje terugkrijgen.

Volgens het ‘Bier-etiquette’ rapport horen de Belgische vrouwen tot de meest geëmancipeerde van Europa. De meesten onder hen (72 procent) laten zich bij een eerste afspraakje niet zomaar het hof maken, maar eisen dat de rekening door twee wordt gedeeld. Vervelend, want dat gaat in tegen de verleidingstechniek van de man: 78 procent van de Belgen wilt zijn ‘date’ trakteren. Opvallend is wel dat Belgische vrouwen, eenmaal ze een relatie hebben, minder vrijgevig worden. Na de eerste verliefdheid vindt 46 procent dat de man moet betalen. De grootste macho’s zijn de Russen en de Italianen, waar respectievelijk 91 en 92 procent hun portefeuille bovenhaalt op de eerste afspraak.

Al zijn Belgen nog zo’n grote bierliefhebbers, een pintje op een eerste afspraakje is volgens 41 procent not done. Ook is de meerderheid van mening dat je geen bier drinkt bij een zakelijke bijeenkomst. Wel vinden Belgen, zoals bijna alle Europeanen, dat bier en eten samen gaan. Bij familiemaaltijden of op restaurant is de pint alomtegenwoordig.

SABMiller liet het onderzoek uitvoeren door het onderzoeksbureau Added Value. In 15 landen werden 7500 mensen online ondervraagd.