De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft Israël vandaag opgeroepen, de blokkade van de Gazastrook onmiddellijk te beëindigen.
De raad noemt de blokkade een ‘collectieve bestraffing’. Een resolutie, ingediend door Syrië en Pakistan, werd tijdens een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad goedgekeurd met een meerderheid van 30 landen op 47. Canada stemde tegen terwijl de Europese Unie en Zwitserland bij de 15 landen waren die zich onthielden. Israël boycotte de vergadering.

Een woordvoerder van de EU-landen zei achteraf dat de humanitaire situatie in de Gazastrook inderdaad ‘alarmerend’ is, maar ook dat de resolutie ‘eenzijdig’ was omdat er ‘geen melding gemaakt wordt van de Palestijnse raketaanvallen op Israëlische burgers’.

Karen Koning AbuZayd, hoofd van de VN-missie Palestijnse vluchtelingen, beschreef de situatie in de Gazastrook als ‘zeer slecht’. Hoewel Israël ondertussen humanitaire hulp toelaat in Gaza, ontbreekt het er nog aan medicijnen, voedsel en andere basisproducten, zo zei AbuZayd in Barcelona.