Nieuwe outdoortrend in de maak: skiken
Een combinatie van skaten en biken maakt ’skiken’, een nieuwe trend als het aan de Stichting Skike Nederland ligt. Het fenomeen is overgewaaid uit Oostenrijk, meldde de nieuwe stichting donderdag.
'Een soort langlauflatten op luchtbandjes voor sneeuwloze gebieden, waarbij je je voortduwt met je twee stokken en afremt door op het achterwieltje te drukken", omschrijft een woordvoerder de sport. Op de toekomstige Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdamse Rai (2/3 februari) kunnen belangstellenden het skiken uitproberen.

'Skiken is een prima outdoor-conditietraining', vervolgt de woordvoerder. 'Je gebruikt namelijk alle grote spiergroepen: zelfs meer dan bij Nordic Walking. Skiken is ontstaan als zomertraining voor langlaufers, maar is ook geknipt voor wandelaars die lange, saaie wegen en afdalingen snel willen nemen.'

Skikes passen iedereen. Omdat ze luchtbanden hebben, kunnen de beoefenaars op alle verharde en bijna alle onverharde wegen skiken, een groot verschil met skeeleren. 'Grint en gravel, schelpenpaden en grasmatten: skikes hebben er geen problemen mee', legt skiketrainer Menno Faber uit.

Skikes worden op dit moment nog in een beperkt aantal buitensportwinkels verkocht en ook door skiketrainers.