In Rusland hebben 142 gevangenen zichzelf verminkt uit protest tegen de levensomstandigheden in een strafinstelling in het kamp van Tachtamygda, in de regio van Amoer. Dat heeft het Russische parket vandaag bekendgemaakt.
‘Ze brachten zichzelf met een scheermes snijwonden toe in de schouders’, vertelde het parket. Wanneer het incident in het kamp van Tachtamygda precies plaatsvond, werd niet verduidelijkt. Volgens het Russische parket protesteerden de gedetineerden tegen het feit dat 29 gevangenen werden mishandeld, terwijl de bewakers hun persoonlijke spullen in beslag probeerden te nemen.

Het is niet de eerste keer dat Russische gevangenen zichzelf uit protest verminkten. Het meest opzienbarende geval van zelfverminking gebeurde in 2005 in de gevangenis van Lgov in het zuidwesten van Rusland. Volgens ngo’s verminkten toen meer dan 800 gevangenen zichzelf uit protest tegen de manier waarop ze werden behandeld. De directeur, die beschuldigd werd persoonlijk deel te nemen aan de mishandelingen, werd uiteindelijk ontslagen.

Twee gedetineerden dienden klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens ‘marteling en onmenselijke behandeling’. Ze maakten bekend dat het bestuur hen onder druk zette om hun klachten in te trekken.