In de nacht van woensdag op donderdag zijn in een aantal Brusselse meetstations hoge concentraties kwik gemeten. De concentraties waren echter minder hoog dan een nacht eerder, wellicht door andere weersomstandigheden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) donderdag. Het is nog niet duidelijk wat de oorsprong van de kwik is.
'De concentraties waren minder hoog dan een nacht eerder, maar de waarden zijn nog steeds hoger dan normaal', zegt Olivier Brasseur van IRCEL. De normale kwikdampconcentraties in de buitenlucht situeren zich tussen de 2 en 6 nanogram per kubieke meter (een nanogram is een miljardste van een gram).

In de nacht van woensdag op donderdag werden waarden gemeten die in de buurt van 50 nanogram per kubieke meter kwamen. De nacht daarvoor werd de drempel van 50 nanogram zelfs overschreden.

'Er is afgelopen nacht nog iets gebeurd, maar in minder belangrijke mate', zegt Brasseur. De gunstigere waarden zouden te wijten zijn aan de weersomstandigheden. 'De wind was krachtiger. Daardoor verspreiden de vervuilende deeltjes zich makkelijker. Toch is het probleem nog steeds in dezelfde intensiteit aanwezig', zegt Brasseur. De weersomstandigheden zouden tot en met zondag gunstig zijn.

Volgens IRCEL zijn er twee mogelijke oorzaken voor deze grote aanwezigheid van kwik in de buitenlucht: een verbrandingsoven voor afval of een ongeval in de chemische industrie.

'De hypothese van een ongeval lijkt minder waarschijnlijk omdat de impact daarvan beperkt is in de tijd en geen twee achtereenvolgende nachten voorkomt', benadrukt Brasseur.

'Er worden twee verbrandingsovens geviseerd: die van Drogenbos en die van Virginal. Maar er is geen zekerheid, het gaat om hypotheses'. De verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek kan niet de bron van de vervuiling zijn omdat die zich in het noorden van Brussel bevindt, en de vervuiling afkomstig is uit het zuiden. 'De vervuiling komt voor 99 procent niet uit Brussel. Eerder uit het Vlaams of Waals Gewest', denkt Brasseur.

De verhoogde kwikconcentraties vormen geen reëel gevaar voor de gezondheid. 'Het wordt gevaarlijk wanneer de kwikconcentratie de hoeveelheid van een microgram per kubieke meter bereikt', aldus IRCEL.