Vondst oogkleurgen helpt forensisch onderzoek
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben een gen in het menselijk DNA ontdekt dat veel invloed heeft op de oogkleur. De vondst is van groot belang voor het forensisch onderzoek, zegt Ate Kloosterman, DNA-expert van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics. Kloosterman spreekt van 'een belangrijke nieuwe stap. Straks kan aan de hand van een achtergelaten spoor een uitspraak gedaan worden over de oogkleur van degene die het spoor heeft achtergelaten'.

'In de praktijk kan zo op een efficiënte en effectieve manier richting aan een opsporingsonderzoek worden gegeven. De compositietekening van een mogelijke dader kan worden ingekleurd met objectieve wetenschappelijke informatie,' aldus nog Kloosterman.

Het Rotterdamse onderzoek is een aanvulling op eerdere resultaten van onderzoek buiten Nederland. Er is specifiek gekeken naar de Nederlandse bevolking. Volgens de onderzoekers kunnen de variaties die in dit gen voorkomen, worden gebruikt om bij personen van Europese afkomst een voorspelling over de oogkleur te doen.